Idag firade vi med tårta och maränger.
Jag bakade tårtan efter ett recept från Go Kväll på SVT. Kakan är helt galet mäktig!
Roys dark intense cake
Ingredienser Beräknat för 10 portioner Dag 1:
Chokladkräm: 175 g mörk choklad 64% 45 g strösocker (1/2 dl) 60 g äggula (4 st) 150 g grädde (1 1/2 dl) 150 g mjölk (1 1/2 dl) 35 g cognac (2 msk) om man vill
Dag 2:
Chokladbotten: 50 g smör 170 g ägg (3 st) 250 g strösocker (3 dl) 180 g vetemjöl (3 dl) 12 g bakpulver (1 msk) 30 g kakao (3/4 dl) 150 g mjölk (1 1/2 dl)
Smörkräm: 150 g mörk choklad 64% 350 g osaltat smör (rumstemperatur)
30 g florsocker (1/2 dl)
Mörk chokladtryffel: 150 g mörk choklad 64% 150 g grädde (1 1/2 dl) 40 g strösocker (1/2 dl)
Dekoration: färska hallon & röda vinbär
Gör så här: Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. Koka upp grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värme under konstant omrörning, rör tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen. Häll i cognac. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag.
Chokladbotten: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en rund bakform cirka 18 cm i diameter. Smält smöret och sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i lite i taget av de torra ingredienserna och mjölken tills du får en slät smet. Blanda i apelsin rasp och sist i med smöret och blanda väl. Fyll bakformen och grädda mitten i ugnen på 150 grader i 40-45 min.
Smörkräm: Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa smör och florsocker vit och pösigt. Blanda i det smälta chokladen och vispa. Låt stå ute i rumstemperatur.
Mörk chokladtryffel: Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädde och strösocker och häll det över chokladen och blanda väl till en slät tryffel.
Montering 1. Dela botten i 4 delar. 2. Stryk chokladkräm i mellan bottnarna. 3. Stryk upp hela tårtan med smörkräm och stoppa in i kylen 20 minuter. 4. Häll på tryffeln och låt det rinna lite ner på sidorna.
Marängerna var efter ett recept från tv-kocken Leila Lindholm på tv 4 men vi förenklade receptet något. I receptet ska smeten vispas över vattenbad, vi hoppade över det och tillsatte istället lite ättiksprit och marängerna blev goda o fina ändå. De blir nog högre om man följer receptet.
Ingredienser
7 st ekologiska äggvitor
5.25 dl strösocker.
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Gör så här 1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
3. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
5. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen.
6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar